Tècniques per poder frenar en una tirolina

Us volem explicar una tècnica que només està a l’abast dels ferratistes experts i que en Jordi Lloret del web www.andar.com vol compartir amb

Us vaig a explicar un sistema correcte partint de la base que disposeu del material adequat. Comencem per aquí:

Material a utilitzar

1. Una Politja homologada per Tirolines. Si la tirolina és de cable, homologada per cable. Petzl comercialitza bons exemplars. El catàleg que edita anualment Petzl, en castellà, no només ens orienta sobre materials sinó que també – per a principiants – aporta interessants consells tècnics. És gratis.
2. Una peça de Corda dinàmica – molt convenient sempre en el material de grup per a les ferrades per assegurar i per a possibles descensos en ràpel – d’una longitud almenys el doble de la tirolina més llarga.

Tècnica

1. Tirolina horitzontal o ascendent:
No requereix sistema de frenada. Es recorre amb el cos horitzontal, panxa enlaire, el cap per davant i els peus enrere. Intentant que les cames estiguin la més pròxima a l’horitzontal i si pot ser passant la zona turmells per sobre del cable. En aquesta posició és molt fàcil avançar amb només lleugera força de braços.

2. Tirolina descendent:
Baixar amb el cos vertical, amb mans i peus disposats per si han de frenar-se contra la paret. Si es va amb grup, el líder -que es queda últim- és qui els frena mitjançant una corda que va de l’arnès del qual descendeix fins a el seu arnès, passant-la per un mosquetó (o un davallador per corda doble vuit) col·locat en un dels ancoratges a l’inici de la tirolina .
De cap manera el líder jugarà amb els companys, detenint a mig recorregut o deixant-los accelerar-per frenar-després bruscament. Si excepcionalment algun líder fa això deixarà de ser líder per convertir-se en un perillós element amb el qual no s’ha d’anar a la muntanya.

Si voleu veure l’article senser podeu clicar a l’enllaç aquí.

 

Leave a Reply

  • Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Jalpi Aventura © 2016